Sophie Dahl

Omlet Arnold Bennett


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Omlet Arnold Bennett
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g filetu z wędzonego łupacza ze skórą

100 ml mleka

2 świeże liście laurowe

kilka ziaren pieprzu

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

mały pęczek szczypiorku

drobno posiekanego

skórka otarta z 1 cytryny

50 g parmezanu

drobno startego

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu

niesolone masło

oliwa extra vergine

mała garść rukwi wodnej

umytej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ułóż filet z łupacza w żaroodpornym naczyniu i zalej niewielką ilością mleka (płyn nie musi zakrywać ryby). Dodaj liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Zwilż arkusz pergaminu i przykryj nim rybę, wsuwając brzegi papieru do wnętrza naczynia. Wstaw do piekarnika i gotuj około 10 minut. W tym czasie zmieszaj śmietanę ze szczypiorkiem, startą skórką cytrynową, parmezanem oraz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i roztrzep widelcem jajka. Wyjmij rybę z piekarnika, by ją nieco ostudzić, ale piekarnik pozostaw rozgrzany, żeby zapiec omlet. Roztop masło na patelni i wlej jajka. Wzrusz powierzchnię omletu, delikatnie mieszając jajka widelcem. Rozdrobnij rybę, usuwając wszelkie ości. Gdy jajka będą jeszcze półpłynne, włóż na patelnię śmietanę z dodatkami, rozłóż równomiernie kawałki łupacza i wstaw patelnię do piekarnika na 5 minut, żeby omlet zrobił się puszysty. W tym czasie dopraw rukiew oliwą i sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.