Roger Mooking

Okra w panierce z mąki kukurydzianej z chili i krem z papryczek chipotle


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Okra w panierce z mąki kukurydzianej z chili i krem z papryczek chipotle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Chili Spice Mix:

1 łyżeczka nasion kolendry, zmiażdżonych w moździerzu

1 łyżka kminu rzymskiego, zmiażdżonego w moździerzu

2 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 łyżka sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka płatków chili



Okra z chili:

2 łyżka oleju roślinnego

1 kg mielonej wołowiny

1 butelka ciemnego piwa

1 posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1 pokrojona w plasterki czerwona papryka

1 ½ szklanki okry, pokrojonej w plasterki 1 cm grubości



Mix z papryczek chili:

1-2 papryczki chipotle, z puszki (ostrość wedle uznania)

1 puszka (400 ml) pomidorów w kostce

2 szklanki niskosodowego wywaru wołowego

1 puszka czerwonej fasolki, opłukanej I osuszonej

¼ świeżej kolendry, łodygi posiekane, listki urwane w całosci

sól

pieprz



Okra w panierce z mąki kukurydzianej:

4 szklanki oleju roślinnego

¼ szklanki mąki pszennej

½ szklanka mąki kukurydzianej

½ łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczka papryki w proszku

½ łyżeczki zproszkowanego czosnku

2 białka

2 szklanki okry, umytej i dobrze osuszonej, z odciętymi łodyżkami i czubkami

sól



Krem z papryczek chipotle:

1 szklanka kwaśnej śmietany

sok z ½ limonki

1 drobno pokrojona papryczka chipotle z puszki

sól

pieprz



Mix Chili:

Wszystkie składniki wymieszać w misce.



Okra z chili:

Podgrzać 1 łyżkę oleju na patelni żeliwnej na dość mocnym ogniu. Wyłożyć na patelnię mieloną wołowinę, smażyć do wyparowania soku, zrumienić. Odlać tłuszcz, zdeglasować patelnię połową butelki piwa. Do drugiego garnka wlać pozostały olej roślinny, wrzucić cebulę, czosnek, papryki i okrę, smażyć krótko na dość mocnym ogniu. Dodać mix z chili i papryczkę chipotle, zamieszać.

Zdeglasować pozostałym piwem, dodać zrumienioną wołowinę. Dodać puszkę pomidorów w kostce i zalać wywarem, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, bardzo zmniejszyć ogień. Po godzinie dodać fasolkę i łodygi świeżej kolendry. Gotować pół godziny na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i posypać liśćmi kolendry.



Okra w panierce z mąki kukurydzianej:

W wysokim garnku rozgrzać olej do 180 stopni C. Wyłożyć tacę papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, czarny pieprz, sproszkowaną paprykę i czosnek. W innej miseczce białka roztrzepać ze szczyptą soli. Zanurzać okrę w białkach, pozwolić, żeby ociekła z nadmiaru białka.

Obtaczać okrę w mieszance mącznej i ostrożnie wkładać do rozgrzanego oleju. Smażyć okrę, aż się zrumieni. Ułożyć na tacy, doprawić solą. Powtórzyć czynność z pozostałymi okrami.



Krem z papryczek chipotle:

W misce połączyć składniki. Dobrze wymieszać. Podawać z chrupiącą okrą w panierce.





powrót

Podobne przepisy

Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.