Okoń morski z warzywami z salsą

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Okoń morski z warzywami z salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Salsa

1 średni ogórek, z usuniętymi nasionami, drobno pokrojony

1 papryczka chili, drobno posiekana

2 szalotki, drobno posiekane

2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

sok z 1 limonki

5 posiekanych gałązek rukwi wodnej

świeża kolendra

świeża mięta



Warzywa

50 g solonego masła

4 szparagi, grubo posiekane

4 różyczki fioletowych brokułów, grubo posiekane

garść rozmrożonych krewetek



Okoń morski

2 filety z okonia morskiego (po ok. 150 g)

oliwa z oliwek

mąka



Salsa

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz ziół i rukwi. Doprawić do smaku. Zioła i rukiew dodać tuż przed podaniem.



Okoń morski

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Skórę na filetach delikatnie ponacinać i oprószyć je mąką z obu stron. Smażyć skórą do dołu przez 2-3 minuty, odwrócić na drugą stronę i wyłączyć gaz. Ponieważ patelnia nadal będzie gorąca, należy pilnować, by okoń się nie przypalił.



Warzywa

Brokuły i szparagi smażyć do miękkości na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać krewetki. Smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa przełożyć na talerz, nałożyć na nie usmażoną rybę. Wszystko polać salsą.



© Mitch Tonks i Matt Dawson



Opracowano na podstawie programu \"Mitch i Matt idą na ryby\"

powrót

Podobne przepisy

Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.