Okoń morski z sosem z porów

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Okoń morski z sosem z porów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pory

1 duży filet z okonia morskiego (ok. 200g)

2 łyżeczki musztardy

3 łyżki śmietany

chilli w płatkach

świeży estragon

pieprz i sól

2 łyżki oliwy z oliwek

1 gałązka rozmarynu

ćwiartka cytryny

 

 

Przygotowanie:


Pory pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Poddusić do miękkości na małym ogniu. Pory odcedzić na sitku, przenieść do garnka. Dodać musztardę i śmietanę. Sos wymieszać, a pod koniec dodać posiekany estragon. Okonia doprawić solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Przełożyć filet na patelnię, po chwili dodać rozmaryn. Smażyć do uzyskania złocistego koloru po obu stronach (po ok. 3-5 minut z każdej strony). Podawać z wcześniej przygotowanym sosem z porów oraz ćwiartką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.