James  Martin

Okoń morski w ziołach


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Okoń morski w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 oczyszczone ryby ze skórą

4 limonki

ok. 20g świeżych ziół do wyboru* (oregano

majeranek

tymianek

koperek

natka pietruszki

bazylia)

100 ml oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Rybę smarujemy oliwą i układamy na blasze. Ostrym nożem nacinamy skórę w trzech miejscach. Zioła rwiemy na mniejsze gałązki i posypujemy nimi ryby, wkładamy też do środka oraz w nacięcia. Limonki (mogą być cytryny) kroimy na połówki i obkładamy nimi ryby (kiedy limonki się upieką, wyciśniemy z nich sok i polejemy nim okonie). Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 18 do 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony okoń morski
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.