James  Martin

Okoń morski w ziołach


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Okoń morski w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 oczyszczone ryby ze skórą

4 limonki

ok. 20g świeżych ziół do wyboru* (oregano

majeranek

tymianek

koperek

natka pietruszki

bazylia)

100 ml oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Rybę smarujemy oliwą i układamy na blasze. Ostrym nożem nacinamy skórę w trzech miejscach. Zioła rwiemy na mniejsze gałązki i posypujemy nimi ryby, wkładamy też do środka oraz w nacięcia. Limonki (mogą być cytryny) kroimy na połówki i obkładamy nimi ryby (kiedy limonki się upieką, wyciśniemy z nich sok i polejemy nim okonie). Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 18 do 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba po balijsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.