James  Martin

Okoń morski w ziołach


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Okoń morski w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 oczyszczone ryby ze skórą

4 limonki

ok. 20g świeżych ziół do wyboru* (oregano

majeranek

tymianek

koperek

natka pietruszki

bazylia)

100 ml oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Rybę smarujemy oliwą i układamy na blasze. Ostrym nożem nacinamy skórę w trzech miejscach. Zioła rwiemy na mniejsze gałązki i posypujemy nimi ryby, wkładamy też do środka oraz w nacięcia. Limonki (mogą być cytryny) kroimy na połówki i obkładamy nimi ryby (kiedy limonki się upieką, wyciśniemy z nich sok i polejemy nim okonie). Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 18 do 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.