Adam Chrząstowski

Okoń morski pieczony w soli


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 9771

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szt. ok. ½ kg całego okonia morskiego świeżego (nie mrożonego)

1 kg soli morskiej gruboziarnistej

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 gałązka świeżego tymianku

6 listków laurowych

6 ziaren pieprzu czarnego

3 ziarna ziela angielskiego

2 goździki

1 ząbek czosnku

1 białko jajka kurzego

cytryna

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Rybę oskrob, wypatrosz i usuń skrzela i płetwy (oprócz ogonowej). Rybę dokładnie opłucz i osusz. Do brzucha ryby włóż tymianek i rozmaryn i na ile to możliwe zamknij brzuch „na zakładkę”, tak by sól nie dostawała się do jej środka. Sól wymieszaj z pieprzem, zielem angielskim i goździkami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż warstwę soli, tak by stanowiła 1 cm grubości postument pod rybę. Na to rozłóż ½ posiekanego czosnku i 3 listki laurowe. Na postumencie ułóż rybę. Na boku okonia ułóż 3 pozostałe listki laurowe i posyp pozostałym, posiekanym czosnkiem i obsyp dokładnie całą tuszę ryby, pozostałą solą. Głowa może zostać nieosłonięta. Warstwa soli wokół ryby powinna mieć taką samą grubość. Rozmąć białko i pędzelkiem posmaruj wierzchnią warstwę soli. W ten sposób powstanie solna skorupka, która dodatkowo uszczelni powłokę przed uciekaniem aromatów.
Piecz rybę w rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C piekarniku przez 25 minut. Wyjmij rybę i za pomocą trzonka noża, delikatnie rozbij skorupkę solną. Wyjmij rybę i pędzelkiem usuń ewentualne pozostałe grudki soli. Natnij rybę od strony grzbietu i zdejmij z niej skórę. Tak sprawioną rybę można już podać. Można też zdjąć mięso z kręgosłupa i ułożyć na talerzu. Podaj z cząstkami cytryny i oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.