Okoń morski pieczony w soli

Okoń morski pieczony w soli
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • garść posiekanego rozmarynu
  • garść posiekanego tymianku
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 cytryny pokrojone w plastry
  • 2 białka
  • 1 duży okoń morski ważący ok. 1kg
  • wypatroszony
  • ósemki cytryny (do podania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wsyp sól do dużej miski. Dodaj zioła i skórkę z cytryny. Ubij białka na pianę z taką samą ilością zimnej wody. Dodaj tyle piany do soli, żeby pokryła wszystkie kryształki soli. Masa nie może być zbyt rzadka. Do środka ryby włóż plastry cytryn. Na dno głębokiej brytfanny nałóż grubą warstwę masy solnej. Ułóż na niej rybę i przykryj resztą masy. Uklep, żeby ryba była dobrze przykryta masą. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika, podważ nożem skorupę i odsłoń rybę. Podawaj z ósemkami cytryny. Jeśli zostanie trochę ryby, można ją podać następnego dnia na zimno z sałatą nicejską.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA