Ainsley Harriot

Okoń morski pieczony w soli i sezamie


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Okoń morski pieczony w soli i sezamie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oczyszczony i wypatroszony okoń morski

olej

ziarna sezamu

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą pędzla posmarować rybę olejem. Ostrym nożem zrobić kilka głębokich, ukośnych nacięć. Posypać rybę ziarnami sezamu, tak, aby wypełniły także nacięcia. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, przygotować dressing. W rondelku dusić na oleju korzeń imbiru, pokrojony w słomki korzeń imbiru, czosnek i paseczki chili. Dodać sos sojowy, olej sezamowy i ocet winny. Podgrzewać na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Rybę po wyjęciu z piekarnika ułożyć na półmisku, polać dressingiem i posypać dymką oraz listkami pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.