Kylie Kwong

Ogórki słodko-kwaśne


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ogórki słodko-kwaśne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 średniej wielkości ogórki węże

obrane

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 filiżanka białego octu winnego lub ryżowego (1 filiżanka = 250ml)

¾ filiżanki cukru

dodatkowo

¼ filiżanki sosu rybnego

1 łyżka soku z cytryny

1 duży strączek chili

cienko pokrojony w skośne krążki

1 łyżeczka mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (patrz: osobny przepis "Kylie Kwong- Gotowanie z sercem")

kilka kropli oleju aromatyzowanego chili

 

 

Przygotowanie:


Przekroić ogórki wzdłuż i łyżeczką wyskrobać pestki. Pokroić w skośne plasterki o szerokości 2 cm. Wymieszać w misce z cukrem i solą, odstawić na godzinę. W małym rondelku o grubym dnie wymieszać ocet z dodatkowym cukrem, gotować na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień i odparowywać przez około 8 minut bez przykrycia. Po odparowaniu powinno się uzyskać około filiżanki syropu. Odstawić do ostygnięcia. Odcisnąć ogórki z soku, który puściły. Polać ostudzonym syropem, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.