Maryla Musidłowska

Ogórki marynowane na słodko w curry


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 18717

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

2 kg ogórków gruntowych

10 większych szalotek

2 szklanki cukru trzcinowego

1 litr wody

2 szklanki octu spirytusowego

1 łyżka soli

3 łyżki przyprawy curry

1 łyżka gorczycy

kilkanaście ziaren kolendry

kilka suchych owoców kardamonu

kilkanaście ziaren ziela angielskiego

listki z jednego pęczka selera naciowego

 

 

Przygotowanie:


Odciąć końcówki ogórków, obrać i pokroić je w słupki. Obrać całą szalotkę i pokroić wzdłuż na cząstki. Zagotować litr wody z octem, cukrem i solą. Kiedy się zagotuje dodać curry, starannie wymieszać i wygasić ogień. Do wypieczonych w piekarniku słoików włożyć ogórki, cebulę, seler naciowy i przyprawy, zalać ciepłą wymieszaną zalewą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka z wrzątkiem włożyć ściereczkę, wstawić do niego przygotowane słoiki i pasteryzować około 5 minut.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

marczente

postów: 1

09.06.2015 09:16

CYTUJ

Robię już trzeci rok z rzędu, również cukinię. Są pyszne, więc gorąco polecam:)
Zalewę z takich ogórków lub cukinii później wykorzystuję przy dressingach do sałat - rewelacja! Ma pazur, a dzieci uwielbiają:)

liliu

postów: 17

04.08.2013 12:29

CYTUJ

Robiłam je w zeszłym roku, wyszły pyszne! W tym roku zamarynowałam tak małe patisony-zobaczymy, z jakim efektem:-)

jarecki0664

postów: 1

17.01.2012 22:54

CYTUJ

Mam pytanie o czas pasteryzacji tych ogórków bo w filmiku kobitka mówi że 20 minut a w opisie na dole jest 5 minut !!!!!!! Wie ktoś może w końcu ile ???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.