Maryla Musidłowska

Ogórki małosolne


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12239

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg małych ogórków gruntowych

4 liście winorośli

4 liście dębu

główka czosnku

kawałek korzenia chrzanu

3 łodygi kopru włoskiego

kilkanaście ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

2 kopiaste łyżki soli włodawskiej niejodowanej

3 litry wody

 

 

Przygotowanie:


Wodę zagotować, wsypać sol i odstawić. Dokładnie wyszorować ogórki. Do kamionkowego 5 litrowego garnka włożyć na dno połowę liści i kopru z łodygami. Przekroić główkę czosnku na pół wzdłuż równika, obrać chrzan i pokroić go na kawałeczki. Wrzucić do garnka ogórki, czosnek i chrzan. Wsypać pieprz i ziele angielskie. Zalać lekko przestudzoną solanką. Docisnąć resztą liści i kopru. Przycisnąć talerzykiem i wygotowanym kamieniem. Garnek trzymać w chłodzie. Po 5 dniach ogórki są gotowe do spożycia.

powrót

Podobne przepisy

Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Konfitura z cebuli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marmolada pomarańczowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

maargot

postów: 3

10.02.2013 04:32

CYTUJ

Moje małosolne są już po trzech dniach - po prostu zalewam gorącą wodą, dodaję łyżkę miodu i dodaję trochę cząbru

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.