Marieta  Marecka

Ogórki kiszone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1818

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1,5 kg ogórków podobnej wielkości

sól (1 czubata łyżka na litr wody)

ok. 8 ząbków czosnku

liście chrzanu

koper

korzeń chrzanu

Przygotowanie:

Na początek kilka rad odnośnie kiszenia ogórków: kupujemy górki podobnej wielkości, ładne, zdrowe, dokładnie wyszorowane.
Aby szybciej zrobiły się małosolne, można je ponacinać na cztery części, ale nie do końca, zaczynając od białej strony.
Jeśli odetniemy końce, szybciej zajdzie proces kwaszenia.
Do słoików wkładamy je białą stroną do dołu.
Układamy je niezbyt ciasno i nie za dużo, ale też nie tak, żeby latały.
Dodajemy czosnek do każdego słoika, najlepiej w łupinie – ilość 4-5 ząbków na słoik lub więcej, jeśli lubimy.
Chrzan nie jest niezbędny, dodajemy go wedle uznania.
Można dodać liść wiśni, porzeczek, winogron, dębu – dzięki temu ogórki będą pachniały jak wyciągnięte prosto z beczki. Dajemy same kwiatostany kopru, bez łodyg.
Szykując zalewę dajemy 1 czubatą łyżkę soli na litr wody.
Ułożone w słoiku ogórki, czosnek, przyprawy i liście zalewamy gorącą i zakręcamy tak, by całkowicie przykryć je zalewą. Można potrzymać je w cieple 2-3 dni, później znieść do piwnicy lub odstawić w chłodne miejsce.
Po 2-3 dniach warto sprawdzić słoiki, czy nie syczą – jeśli tak to znaczy, że zakrętka była wadliwa i można ją wymienić – ale trwałość ogórków może być wątpliwa – wtedy lepiej je zjeść szybciej.

powrót

skomentuj przepis

przyst9k

postów: 3

26.10.2015 16:28

CYTUJ

jadłbym

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.