Kylie Kwong

Ogórek smażony z grzybkami mun i chili


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ogórek smażony z grzybkami mun i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży ogórek „wąż”

obrany

2 łyżki oleju z fistaszków

1/3 filiżanki imbiru

posiekanego „w słomkę”

3 ząbki czosnku

posiekane

5 dymek

pokrojonych w ośmiocentymetrowe kawałki

¼ filiżanki wina shaoxing lub wytrawnej sherry (1 filiżanka = 250ml)

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki octu słodowego

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

100 g świeżych grzybków mun

1 duży strączek chili

posiekany po skosie

 

 

Przygotowanie:


Przekroić ogórek wzdłuż na pół i za pomocą łyżki usunąć pestki. Przeciąć wzdłuż i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm po skosie. W woku rozgrzać olej. Wrzucić imbir i czosnek, smażyć, mieszając przez 10 sekund. Włożyć ogórek i dymkę i smażyć przez 30 sekund, mieszając. Wlać wino lub sherry, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet, dodać cukier i olej sezamowy, smażyć przez kolejną minutę, mieszając. Dodać pokrojone grzyby i chili, smażyć przez minutę.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.