Si King

Ogony rakowe pieczone na soli kamiennej z anyżem gwiazdkowym z dodatkiem masła cytrynowego


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ogony rakowe pieczone na soli kamiennej z anyżem gwiazdkowym z dodatkiem masła cytrynowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 dużych raków

2 kg gruboziarnistej soli kamiennej

20 gwiazdek anyżu

2 łyżki nasion kolendry

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (lub rozgrzać grilla albo rozpalić ognisko, jak Kudłacze). Do żeliwnego garnka wsypać sól, na wysokość co najmniej 5 cm. Wymieszać sól z gwiazdkami anyżu i kolendrą. Umieścić garnek w piekarniku (lub na ogniu) i zostawić, aż sól się rozgrzeje, a anyż i kolendra zaczną dymić. Na soli ułożyć raki i piec pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie przygotować masło cytrynowe. Stopić masło w rondelku, dodać skórkę i sok z cytryny oraz gałązkę tymianku cytrynowego. Odstawić, by masło przeszło aromatami (przez kilka minut). Jeśli jest zbyt kwaśne, dodać trochę cukru. Kiedy raki się upieką, wyjąć garnek z piekarnika; podawać raki w garnku z masłem w osobnym naczyniu. Na talerzu odrywać ogony z raków i zjadać, maczając w maśle cytrynowym.

powrót

Podobne przepisy

Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.