Odwrócone ciastka z nektarynkami, śliwkami i morelami

Przepis z programu Martha piecze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Odwrócone ciastka z nektarynkami, śliwkami i morelami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
6 odwróconych ciast, albo 36 mini odwróconych ciasteczek.



Polewa owocowa Marthy:

230 gramów masła w temperaturze pokojowej

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka ciemnego rumu

2 miarki jasnego cukru trzcinowego

½ łyżeczki esencji waniliowej

½ łyżeczki soli gruboziarnistej



10-15 nektarynek, śliwek albo moreli, w sumie kilogram



Ciasto:

230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form

1 ½ marki mąki plus mąka do posypania form

1 ½ miarki mąki tortowej

1 proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 ¾ miarki cukru plus cukier do posypania owoców

4 duże jajka

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 ¼ miarki mleka

słodka śmietanka do dekoracji





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.



Przygotować polewę owocową:

Do miski włożyć masło, syrop klonowy, ciemny rum, cukier trzcinowy, esencję waniliową i sól. Dokładnie wymieszać mikserem. Spryskać tłuszczem 5 dużych form albo trzy formy na 12 muffinów każda. Duże formy wykładamy papierem do pieczenia. Spryskujemy papier tłuszczem. Nakładamy równą ilość polewy do wszystkich form. Wygładzamy masę łopatką. Kroimy owoce na plastry. Układamy plasterki owoców w spiralny wzór zaczynając od środka formy. Kładziemy owoce na polewie. Używamy 2-3 owoce na jedno ciasto. Do małych odwróconych ciasteczek kroimy owoce na okrągłe plastry grubości pół centymetra. Do każdej foremki kładziemy jeden plaster. Układamy owoce dekoracyjnie.



Robimy ciasto:

Do średniej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ucieramy przez 3-4 minuty. Zbieramy masę z brzegów miski. Pojedynczo wbijamy jajka. Dolewamy esencję waniliową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewamy mleko. Zaczynamy i kończymy mąką. Mieszamy po każdorazowym dodaniu składników. Wlewamy ciasto do przygotowanych form i wygładzamy łopatką. Pieczemy aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Większe ciasta pieczemy przez 35-40 minut, a mini ciasteczka przez 20-25 minut. Wystawiamy formy na metalową podstawkę. Duże ciasta studzimy przez 30 minut, a małe przez 20 minut. Podważamy brzegi ciast łopatką albo nożem. Odwracamy ciasta i ustawiamy na tacy do góry nogami. Zdejmujemy papier. Podajemy ciepłe albo studzimy. Serwujemy z dodatkiem słodkiej śmietanki.



© Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.