Paul Merret

Odjazdowa tarta migdałowa


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Odjazdowa tarta migdałowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kruche ciasto

175 g masła

75 g cukru pudru

2 żółtka

25 ml wody

250 g mąki



Nadzienie migdałowe

250 g masła (miękkiego)

250 g cukru pudru

250 g zmielonych migdałów

250 g mąki

5 jajek



Dekoracja

250 g suszonych brzoskwiń - należy je przekroić wzdłuż na pół, zalać gorącą wodą, po wystudzeniu wstawić do lodówki na 24 godziny.



Do podania

cukier puder do posypania

bita śmietanka



Do pieczenia potrzebna będzie forma na tartę o średnicy 25 cm.



Przygotowanie

Dzień wcześniej namoczyć brzoskwinie. W momencie przystępowania do nakładania ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza.



Ciasto

Drewnianą łyżką rozetrzeć w misce masło z cukrem. Wbić żółtka. Dodać trochę wody. Przesiać do miski mąkę, cały czas zagniatając ciasto. Wlać resztę wody i wyrabiać przez minutę. Przełożyć ciasto do miski i wstawić do lodówki na godzinę.



Nadzienie migdałowe

Drewnianą łyżką rozetrzeć w misce masło z cukrem pudrem, az masło zbieleje. Dodać zmielone migdały oraz mąkę, wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Odstawić masę do lodówki na czas wałkowania ciasta.



Tarta

Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na cienką warstwę, wyłożyć ciastem formę. Wypełnić formę do dwóch trzecich wysokości masą migdałową. Wyrównać, na wierzchu poukładać połówki brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.



Sposób podania

Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.