Rigatoni z omułkami i szafranem

Rigatoni z omułkami i szafranem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1200 g oczyszczonych omułków
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • ⅓ szklanki oliwy dobrej jakości
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • ½ szklanki posiekanej cebulki dymki
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • 1 łyżeczka pręcików szafranu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 360 g rigatoni

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Omułki zalać winem i doprowadzić do wrzenia w rondlu ze stali nierdzewnej. Przykryć, gotować 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Podrzucić ostrożnie po 2-3 minutach gotowania, aby nie przywarły do dna. Odcedzić na sicie stojącym na misce. Zostawić wywar na kilka minut, aby piasek opadł na dno. Ostrożnie przelać do innej miski tak, aby został osad. (Powinno się uzyskać 2 szklanki wywaru, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Wyjąć omułki z muszli. Odłożyć kilka muszli do przybrania. Oliwę rozgrzać na ostrym ogniu na dużej patelni ze stali nierdzewnej. Wrzucić cebulę, czosnek, dymkę i seler. Podsmażać przez 1 minutę. Domieszać wywar z gotowania i gotować na małym ogniu prze 5 minut. (Powinno być około 2 szklanek mieszaniny.) Pokruszyć pręciki szafranu, dołożyć omułki, doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok. W dużym garnku zagotować 3 l posolonej wody. Wrzucić makaron i gotować do miękkości przez 12-14 minut. Odcedzić i dodać do omułków. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Podawać na głębokich talerzach lub w miskach, posypane serem i szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA