Jacques Pépin

(odc.26)puree z zielonego groszku z miętą i kolendrą


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.26)puree z zielonego groszku z miętą i kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mrożonego zielonego groszku

½ szklanki świeżych listków mięty

½ szklanki świeżych listków kolendry

około 2 łyżek posiekanej papryczki jalapeño (lub więcej zależnie od upodobań)

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy dobrej jakości

 

 

Przygotowanie:


Zagotować 3 szklanki osolonej wody. Wrzucić groszek i doprowadzić do wrzenia. Powinno to potrwać 3-4 minuty. Gotować przez 1 ½ minuty. Osączyć na sicie, zachowując kilka łyżek wywaru z gotowania.
Natychmiast przełożyć groszek do malaksera i dodać pozostałe składniki oraz około 2 łyżek wywaru, jeśli mieszanina jest za gęsta. Zmiksować na gładkie puree. Podawać natychmiast lub przed podaniem podgrzać.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.