Jacques Pépin

(odc.24)puree z brokułów z masłem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.24)puree z brokułów z masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 główki brokułów

2 obrane ząbki czosnku

3 łyżki masła

¾ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Odkroić różyczki od łodygi. (Powinno się uzyskać 450 g). Zachować łodygi (około 300 g) do innego przepisu. W średnim garnku zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić brokuły i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować do miękkości, przez około 10 minut. Odlać, zachować płyn. Różyczki wrzucić do malaksera. Na patelni roztopić masło i smażyć na średnim ogniu, aż się lekko zrumieni. Wlać do malaksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wywaru z gotowania. Zmiksować na puree. (Uzyska się około dwie szklanki.) Podawać natychmiast lub schłodzić, przykryć i przed podaniem odgrzać w mikrofalówce.

powrót

Podobne przepisy

Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.