Makaron na lato

Makaron na lato
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów (około 450 g)
  • 1 ½ szklanki pokrojonej w kostkę cukinii (1 cukinia: ok. 180 g)
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 180 g makaronu muszelki
  • 1 szklanka świeżo tartego parmezanu
  • 1 ½ szklanki grubo podartych liści bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać pomidory, cukinię, pieczarki, sól, pieprz i oliwę w dużej misce, która nadaje się do mikrofalówki. Na 20 minut przed czasem podania posiłku, zagotować 2 litry osolonej wody w dużym garnku. Wrzucić muszelki, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, na ostrym ogniu, aż makaron będzie odpowiadał upodobaniom gotującego (ja lubię al dente). Miskę z warzywami lekko podgrzać w mikrofalówce przez 2 minuty. Makaron osączyć i dodać do ciepłych warzyw. Posypać serem i bazylią. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na cztery ogrzane talerze i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA