Lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną

Lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej na plasterki czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki oliwy dobrej jakości
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • obranych i bez pestek
  • 4 filety lucjana (po 180 g)
  • ¾ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki tłustej śmietany
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnie wlać wodę i oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć na ostrym ogniu przez 3 minut, aż płyn odparuje, a cebula lekko się zrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażać przez 1 minutę. Odstawić na bok i wstawić w ciepłe miejsce. Na osobnej dużej patelni ułożyć pojedynczą warstwę z filetów ryby. Wlać wino i dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić przez 2 minuty, aż ryba będzie miękka, lecz nie za sucha. (Czas duszenia zależy od grubości filetów.) Przełożyć ryby na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia dodać śmietanę. Gotować na ostrym ogniu przez kilka minut. Po odparowaniu powinno się uzyskać 1 szklankę. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Przed podaniem rozłożyć na talerze ciepłą mieszaninę pomidorów i cebuli. Na wierzchu umieścić filet lucjana. Zalać sosem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA