Jacques Pépin

(odc.23)lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.23)lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki pokrojonej na plasterki czerwonej cebuli

2 łyżeczki oliwy dobrej jakości

⅓ szklanki wody

1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

obranych i bez pestek

4 filety lucjana (po 180 g)

¾ szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżeczka soli

½ szklanki tłustej śmietany

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Na patelnie wlać wodę i oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć na ostrym ogniu przez 3 minut, aż płyn odparuje, a cebula lekko się zrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażać przez 1 minutę. Odstawić na bok i wstawić w ciepłe miejsce. Na osobnej dużej patelni ułożyć pojedynczą warstwę z filetów ryby. Wlać wino i dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić przez 2 minuty, aż ryba będzie miękka, lecz nie za sucha. (Czas duszenia zależy od grubości filetów.) Przełożyć ryby na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia dodać śmietanę. Gotować na ostrym ogniu przez kilka minut. Po odparowaniu powinno się uzyskać 1 szklankę. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Przed podaniem rozłożyć na talerze ciepłą mieszaninę pomidorów i cebuli. Na wierzchu umieścić filet lucjana. Zalać sosem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kotleciki rybne po tajsku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.