Pieczone kotlety jagnięce z duszonym szpinakiem

Pieczone kotlety jagnięce z duszonym szpinakiem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Kotlety jagnięce
2 łyżeczki oliwy dobrej jakości
½ łyżeczki papryki w proszku
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
4 grube (po 5 cm) kotlety jagnięce, okrojone z wszelkiego tłuszczu

Szpinak
3 łyżki oliwy dobrej jakości
2 łyżki czosnku pokrojonego na plasterki
450 g szpinaku, bez grubych łodyg, opłukanego i osuszonego
⅓ szklanki rodzynek - sułtanek
⅓ szklanki pokrojonej w kostkę papryki marynowanej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie kotletów jagnięcych:
Blachę do pieczenia wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Wlać oliwę i równomiernie rozprowadzić po całym dnie. Rozgrzać grill. Wymieszać paprykę w proszku, kmin, sól i pieprz. Natrzeć mieszaniną kotlety jagnięce z obu stron. Przycisnąć mięso do naoliwionej blachy, a następnie obrócić na drugą stronę po to, aby pokryć je tłuszczem. Piec w odległości 12,5 cm od źródła ciepła po jednej stronie. Odwrócić kotlety na drugą stronę i piec przez około 3 minuty, aby uzyskać średnio wypieczone mięso. Odłożyć na 4-5 minut.

Przygotowanie szpinaku:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni na ostrym ogniu. Wrzucić czosnek i podsmażać przez 15 sekund. Dodać szpinak i przycisnąć do dna gorącej patelni. Szczypcami obracać liście tak, aby je wymieszać z plasterkami czosnku. Wtedy czosnek się nie przypali. Po 1 minucie szpinak zacznie mięknąć.
Dodać rodzynki, marynowaną paprykę, sól i pieprz. Smażyć szpinak, od czasu do czasu obracając, jeszcze przed 2 minuty, aż będzie zupełnie miękki. Podawać z kotletami.

© Jacques Pepin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA