Jacques Pépin

(odc.22)naleśniki z nadzieniem bananowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.22)naleśniki z nadzieniem bananowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Naleśniki

½ szklanki pszennej mąki

1 duże jajko

¾ szklanki mleka

1 łyżka ciemnego rumu

½ łyżeczki cukru kryształu

szczypta soli

2 łyżki masła



Nadzienie bananowe

½ szklanki cukru kryształu

3 łyżki wody

3 duże banany, pokrojone na 1,5 cm plastry, (około 3 szklanek)

3 łyżki świeżego soku z cytryny

2 łyżki masła

1 łyżka ciemnego rumu

1 łyżka cukru pudru

½ szklanki kwaśnej śmietany



Przygotowanie naleśników:

mąkę wymieszać z jajkiem i ¼ szklanki mleka, rozmącając składniki na gładkie ciasto. Domieszać ½ szklanki mleka. Dodać rum, cukier i sól. Dokładnie połączyć. (Powinno się uzyskać około 1 ⅓ szklanki.)

Masło podzielić na 4 równe części. Na dużej teflonowej patelni roztopić 1 część. Kiedy masło jest gorące, wlać około ⅓ szklanki ciasta i kolistym ruchem rozprowadzić po dnie patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z jednej strony, aż się ładnie zrumieni. Następnie przełożyć i smażyć jeszcze przez 1 minutę, aż druga strona również będzie usmażona. Powtórzyć czynności z pozostałymi częściami masła i usmażyć jeszcze 3 naleśniki. Ułożyć na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.



Przygotowanie nadzienia bananowego:

Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Mieszając, aż cukier będzie mokry. Gotować dalej, nie mieszając, jeszcze przez 3 minuty, aż mieszanina zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel nie przypalił się przy ściance. Dodać banany, sok z cytryny, masło i pozostałe 2 łyżki wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zamieszać, aby nie powstały w karmelu grudy. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wtedy domieszać rum.



Rozdzielić mieszaninę bananów między cztery naleśniki, zawinąć z boków, aby powstały zgrabne paczuszki. Rozłożyć na talerzy. Można też z naleśników ułożyć na talerzach róże. W środek nałożyć nadzienie bananowe. Jeśli nie zostaną natychmiast podane, przykryć folią spożywczą. Tuż przed podaniem, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Posypać cukrem pudrem i podawać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.