Jacques Pépin

(odc.20)strzępiel na surowo z ogórkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

(odc.20)strzępiel na surowo z ogórkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Strzępiel

filet strzępiela (około 360 g), bez skóry, ości i ścięgien

2 łyżki posiekanej łagodnej cebuli

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

1 łyżeczka posiekanej papryczki chili odmiany serrano lub jalapeno (lub więcej zależnie od upodobań)

1 ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 ogórek



Przybranie z pomidora

1 szklanka pomidora obranego i pokrojonego w kostkę

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka mirinu lub octu z wina ryżowego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oliwy aromatyzowanej truflami (do wyboru)

1 łyżka oleju arachidowego plus 1 łyżka, jeśli się nie używa oliwy aromatyzowanej truflami



Przygotowanie strzępiela

Pokroić rybę na 1 cm kawałki i wymieszać z cebulą, kolendrą, papryczką chili, oliwą, solą i pieprzem. Obieraczką do warzyw skroić około 24 długich, cienkich pasków niedobranego ze skórki ogórka (każdy pasek ma więc brzegi z ciemnozielonej skórki). Odłożyć do przybrania. Pozostałą część ogórka pokroić na kostkę, aby uzyskać ⅓ szklanki. Domieszać do ryby z warzywami.



Przygotowanie przybrania

W osobnej miseczce wymieszać szczypiorek, pokrojonego w kostkę pomidora, mirin, sól i pieprz.



Przed podaniem na talerzu postawić metalową foremkę bez dna (może być z puszki po tuńczyku, o średnicy około 5-7 cm). Nałożyć do środka jedną czwartą mieszaniny z rybą. Ostrożnie podnieść foremkę. Powtórzyć czynność na pozostałych trzech talerzach. Wokół ryby ułożyć 6 pasków ogórka. Rozdzielić między talerze przybranie z pomidora. Oliwę aromatyzowaną truflami wymieszać z olejem arachidowym i skropić przybranie. Natychmiast podawać.



© Jacques Pepin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.