Jacques Pépin

(odc.20)ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.20)ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ łyżeczki oleju roślinnego

do smarowania foremki

1 puszka (450 g) masy z jadalnych kasztanów

zwykłej lub z cukrem i wanilią

3 łyżki ciemnego rumu

4 łyżki masła o temperaturze pokojowej

240 g roztopionej wytrawnej czekolady

1 szklanka kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Olejem natłuścić foremkę keksówkę o pojemności 3-4 szklanek. Uciąć pasek pergaminu o długości 30 cm i szerokości 4,5 cm. Ułożyć na dnie foremki tak, aby z obu stron wystawały końce papieru. Dzięki temu deser będzie łatwo wyjąć. Można też podawać go prosto z foremki. Do dużej miski przełożyć puree z kasztanów. Dodać rum, masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przelać do foremki. Starannie okleić folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (do dwóch dni).
Przed podaniem wyjąć deser z foremki na paterę i pokroić na 6-8 plastrów. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babeczki bananowo-orzechowe
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.