Jacques Pépin

(odc.19)przegrzebki na surowo z sosem guacamole


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

(odc.19)przegrzebki na surowo z sosem guacamole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Przegrzebki

4 duże morskie przegrzebki (w sumie 210-240 g)

1 łyżeczka soli koszernej

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Guacamole

2 dojrzałe awokado (około 450 g)

½ szklanki pokrojonego w kostkę pomidora, z pestkami i sokiem

¼ szklanki drobno posiekanej cebuli, opłukanej na sicie zimną bieżącą wodą

1 ½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku

2 łyżki posiekanej papryczki poblano (albo innego gatunku papryczki chili do wyboru)

3 łyżki posiekanej dymki

¼ szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry

1 łyżka świeżego soku z cytryny

1 ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

¾ łyżeczki soli koszernej

½ łyżeczki zielonego sosu tabasco (lub więcej, według upodobania)



Do podania

około 3 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

około 12 pikantnych placków tortilli



Przygotowanie przegrzebków

Pokroić w poprzek na 6 plastrów po 1,5 cm grubości. Powinno wyjść około 24 plastrów. Wysypać około ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu dno płaskiej blachy do pieczenia lub półmiska. Ułożyć pojedynczą warstwę plastrów przegrzebka. Posypać pozostałą solą i pieprzem. Przycisnąć folię spożywczą do plastrów przegrzebków. Schłodzić w lodówce przez co najmniej jedną godzinę, a najlepiej przez całą noc.



Przygotowanie guacamole

Przekroić awokado na połowę tak, aby nie uszkodzić pestki. Przekręcić i rozdzielić na dwie połowy. Usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ do szklanej miski, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Rozgnieść niezbyt dokładnie widelcem. (Powinno wyjść około 1 ¼ szklanki.) Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Przykryć starannie folią spożywczą, przyklejając ją bezpośrednio do powierzchni guacamole. Jeśli guacamole nie zostanie podanie od razu, powinno się znaleźć w lodówce. Przed podaniem ułożyć na talerzach krąg z 6 plastrów przegrzebka. Na środek nałożyć około ½ szklanki guacamole. Skropić przegrzebki 2 łyżeczkami oliwy i na wierzch pokruszyć kilka chrupków z tortilli. Natychmiast podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.