Jacques Pépin

(odc.18)puree z kasztanów i jabłek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.18)puree z kasztanów i jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 słoik prażonych jadalnych kasztanów (220 g)( 1 ½ szklanki)

1 średnie jabłko (180 g)

obrane i pokrojone na 2,5 cm kawałki

¼ szklanki grubo posiekanej cebuli

1 szklanka bulionu z kurczaka

około ¼ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wrzucić wszystkie składniki oprócz masła. Na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 6-8 minut, aby odparować bulion. Powinna zostać ¼ szklanki płynu. Zawartość rondla przełożyć do malaksera. Krótko zmiksować. Dodać masło i utrzeć na gładką masę. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej.

powrót

Podobne przepisy

Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.