Puree z kasztanów i jabłek

Puree z kasztanów i jabłek
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 słoik prażonych jadalnych kasztanów (220 g)( 1 ½ szklanki)
  • 1 średnie jabłko (180 g)
  • obrane i pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • ¼ szklanki grubo posiekanej cebuli
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • około ¼ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 ½ łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wrzucić wszystkie składniki oprócz masła. Na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 6-8 minut, aby odparować bulion. Powinna zostać ¼ szklanki płynu. Zawartość rondla przełożyć do malaksera. Krótko zmiksować. Dodać masło i utrzeć na gładką masę. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA