Jacques Pépin

(odc.18)łosoś duszony w mirinie


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

(odc.18)łosoś duszony w mirinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

1 ½ łyżki mirinu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka sosu tabasco

4 steki z łososia (po 150-180 g, o grubości 2,5 cm)



Sos cytrynowy

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżka świeżego soku z cytryny

1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sosu tabasco

2 łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na teflonowej patelni



Przygotowanie marynaty i ryby

W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty. Przelać do plastikowej torebki z zamknięciem. Włożyć steki łososia do torebki, zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.



Przygotowanie sosu:

Przed rozpoczęciem duszenia łososia, wymieszać składniki w misce i odstawić na bok. Mocno rozgrzać dużą patelnię teflonową. Z torebki wyjąć steki łososia i polać marynatą. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, aż spód ryby ładnie się zrumieni, a wierzch ugotuje się na parze. Steki powinny być trochę surowe w środku. Steki z łososia podawać po pokropieniu sosem cytrynowym i posypaniu ziarnem sezamowym.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.