Jacques Pépin

(odc.18)duszone wątróbki drobiowe ze szpinakiem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.18)duszone wątróbki drobiowe ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Wątróbki drobiowe

około 90 g tłuszczu z kaczki lub kurczaka

240 g wątróbek drobiowych

2 szklanki cebuli pokrojonej na plasterki (około 300 g)

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

3 jajka ugotowane na twardo i obrane



cienkie krakersy pszenne, do podania



Sałatka ze szpinaku

4 szklanki listków młodego szpinaku, umytych i osuszonych

1 łyżka oliwy dobrej jakości

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

sól koszerna i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ szklanki grzanek z ziołami (do wyboru)



Przygotowanie wątróbek drobiowych

Pokroić tłuszcz z kaczki lub z kurczaka na małe kawałki. Roztopić na średnim ogniu na dużej patelni. Wrzucić wątróbki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na ostrym ogniu przez 1 minutę. Zmniejszyć płomień na średni. Przykryć i dusić przez 10 minut. Zawartość patelni wyłożyć na sito postawione na misce. Roztopiony tłuszcz będzie skapywał do miski. Po przestygnięciu przełożyć wątróbki na deskę do krojenia i grubo posiekać nożem. Posiekaną mieszaninę przełożyć z powrotem do miski z tłuszczem. W krajalnicy pokroić jajka najpierw na plasterki. Przełożyć o 180 stopni i przekroić ponownie, w kostkę. Posiekać grubo nożem. Pokrojone jajka dodać do wątróbek i dokładnie wymieszać. Wątróbki można przechowywać w lodówce do tygodnia.



Przygotowanie sałatki ze szpinaku

Liście szpinaku podrzucić z oliwą, octem oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozłożyć na cztery talerze.



Nałożyć ⅓ lub ½ szklanki wątróbek na liściach szpinaku. Posypać grzankami z ziołami i podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.