Bułka zapiekana z mozzarellą

Bułka zapiekana z mozzarellą
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 ½ łyżek oliwy dobrej jakości
  • około 16 kromek bagietki
  • około 16 plastrów mozzarelli (około 180 g)
  • około 16 płatków czosnku (skrojonych obieraczką do warzyw z 2-3 ząbków)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • około 12 marynowanych czarnych oliwek
  • bez pestek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220-u stopni C. Do żaroodpornego naczynia wlać 1 ½ łyżki oliwy i równomiernie rozprowadzić po dnie. Ułożyć pojedynczą warstwę z kromek bułki. Przycisnąć, aby wchłonęły nieco tłuszczu. Obrócić i ponownie ułożyć z nich pojedynczą warstwę tak, aby były pokryte tłuszczem z obu stron. Na kromkach położyć po plastrze sera i płatku czosnku. Posypać solą i pieprzem. Skropić pozostałą 1 łyżką oliwy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA