Jacques Pépin

(odc.15)sałatka z pieczarek i orzechów włoskich z kwaśną śmietaną


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

(odc.15)sałatka z pieczarek i orzechów włoskich z kwaśną śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki pokrojonych na plasterki pieczarek (około 360 g)

½ szklanki obranych orzechów włoskich połamanych na kawałki (około 10 sztuk)

⅔ szklanki kwaśnej śmietany

½ szklanki drobno posiekanej cebulki dymki

2 łyżki świeżego soku z cytryny

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

8-12 liści sałaty głowiastej

umytych i osuszonych

 

 

Przygotowanie:


W misce połączyć pieczarki, orzechy włoskie, kwaśną śmietanę, cebulkę dymkę, sok z cytryny, sól i pieprz. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania. Tuż przed podaniem w czterech miseczkach z liści sałaty zrobić gniazdka. Do środka nałożyć sałatkę pieczarkową. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.