Jacques Pépin

(odc.15)krewetki w ognistym sosie


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.15)krewetki w ognistym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g surowych krewetek w pancerzach (30-40 sztuk)

3 łyżki keczupu

2 łyżki oliwy dobrej jakości

2 łyżki ostrego sosu chili lub pasty chili

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 szklanka drobno pokrojonej cebulki dymki (około 6 sztuk)

½ łyżeczki soli

⅓ szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku. Przykryć pokrywką i od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia, (co powinno potrwać około 3 minut). Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Przełożyć krewetki z sosem do miski. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzić i wstawić do lodówki, by podać później. Przed podaniem można podgrzać do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.