Jacques Pépin

(odc.15)kiełbasa zapiekana z ziemniakami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.15)kiełbasa zapiekana z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy dobrej jakości

4 średnie cebule (w sumie około 450 g)

przekrojone w poprzek na pół

12 małych młodych ziemniaków (w sumie około 450 g) obranych lub nie obranych (do wyboru)

około 16 nie obranych ząbków czosnku

½ łyżeczki soli

6 włoskich kiełbasek (około 450 g)

3 pikantne i 3 łagodne

450 g polskiej kiełbasy pokrojonej na 4 kawałki

2 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżka posiekanej świeżej natki

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Na blasze do pieczenia położyć duży arkusz grubej folii aluminiowej. Połową arkusza przykryć dno blachy. Reszta powinna zwisać na zewnątrz. Na folię wlać oliwę. Połówki cebul obtoczyć w oliwie. Równomiernie rozłożyć ziemniaki i czosnek. Posypać solą. Między warzywami umieścić kiełbasę. Na wierzch wrzucić rozmaryn. Składniki powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Przykryć je drugą połową folii. Zagiąć na brzegach, aby powstało szczelne zamknięcie.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.