Jacques Pépin

(odc.15) granita na puree z jabłek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.15) granita na puree z jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Granita

900 g miękkich jabłek

2 szklanki cydru z jabłek

2 szklanki wody

2 łyżki cukru



Puree z jabłek

½ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki wody

¼ szklanki kwaśnej śmietany

około 2 łyżki calvadosu (brandy z jabłek, do wyboru)



Przygotowanie granity

Obrać jabłka. Zachować skórkę z dwóch jabłek. Pozostałe odłożyć na piure. Zemleć skórkę w malakserze. Przełożyć do rondla. Wlać cydr i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił. Mieszaninę przelać do miski i na kilka godzin wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu zamieszać. Granita jest gotowa do podania, kiedy przbierze konsystencję zmrożonych kryształków.



Przygotowanie puree z jabłek

Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla. Wlać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż jabłka się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę. Wymieszać mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. Schłodzić w lodówce.



Przed podaniem nałożyć piure do osobnych pucharków lub do jednej większej miski. Na wierzchu umieścić granitę i skropić calvadosem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.