Jacques Pépin

(odc.15) granita na puree z jabłek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.15) granita na puree z jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Granita

900 g miękkich jabłek

2 szklanki cydru z jabłek

2 szklanki wody

2 łyżki cukru



Puree z jabłek

½ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki wody

¼ szklanki kwaśnej śmietany

około 2 łyżki calvadosu (brandy z jabłek, do wyboru)



Przygotowanie granity

Obrać jabłka. Zachować skórkę z dwóch jabłek. Pozostałe odłożyć na piure. Zemleć skórkę w malakserze. Przełożyć do rondla. Wlać cydr i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił. Mieszaninę przelać do miski i na kilka godzin wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu zamieszać. Granita jest gotowa do podania, kiedy przbierze konsystencję zmrożonych kryształków.



Przygotowanie puree z jabłek

Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla. Wlać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż jabłka się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę. Wymieszać mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. Schłodzić w lodówce.



Przed podaniem nałożyć piure do osobnych pucharków lub do jednej większej miski. Na wierzchu umieścić granitę i skropić calvadosem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.