Jacques Pépin

(odc.14)zapiekanka z jajek i pomidorów


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki

(odc.14)zapiekanka z jajek i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych jajek

2 łyżki oliwy dobrej jakości

2 średnie cebule (około 360 g)

pokrojone na plasterki (około 2 ½ szklanki)

4 łyżki posiekanego czosnku

¾ łyżeczki suszonego tymianku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 puszka (420 g) pomidorów obranych ze skórki

⅔ szklanki tartego sera szwajcarskiego (gruyere lub ementalera) lub mozzarelli (70 g)

 

 

Przygotowanie:


Zaokrągloną końcówkę jajka nakłuć szpilką, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Włożyć do garnka z wrzącą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Odlać wodę i oziębić wodą z lodem przez 15 minut. Obrać ze skorupki i pokroić na 6 części. Jajka ułożyć w naczyniu żaroodpornym o pojemności 6 szklanek. Piekarnik rozgrzać do 200-u stopni C. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni tak, aby była bardzo gorąca, ale nie zaczęła się dymić. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, a potem dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz. Pomidory rozgnieść i przelać na patelnię razem z zalewą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Mieszaniną cebulowo-pomidorową zalać jajka. Posypać serem. Zapiekać przez 10 minut. Tymczasem rozgrzać grill. Po upieczeniu wstawić pod grill na 2-3 minuty w odległości 10 cm od źródła ciepła, aby zrumienić wierzch. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Elza

31.03.2012 11:27


Turek

CYTUJ

Robiłam eupr , polecam !

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.