Jacques Pépin

(odc.14)sałata ze śmietaną


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.14)sałata ze śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos śmietanowy

¼ szklanki tłustej śmietany

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżeczki czerwonego octu winnego

około 8 szklanek liści młodej sałaty, umytych i osuszonych



Przygotowanie sosu

Tuż przed podaniem ubić mątewką śmietanę z solą i pieprzem, aż zacznie się pienić. Domieszać ocet.

Dodać sałatę, krótko wymieszać i natychmiast podawać.



Uwaga:

Za długo ubijana śmietana zgęstnieje po dodaniu octu. Jeśli sos będzie za gęsty, przed wrzuceniem sałaty rozcieńczyć 1 łyżką wody.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z młodych jarzyn
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.