Curtis Stone

(odc.14) pierś z kaczki z karmelizowanymi brzoskwiniami na liściach gorczycy


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.14) pierś z kaczki z karmelizowanymi brzoskwiniami na liściach gorczycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi z kaczki (ze skórą)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 białe brzoskwinie

25g masła

50g cukru

mała butelka słodkiego wina

sól i świeżo mielony czarny pieprz

jus gras

do podania

liście gorczycy do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przypraw piersi z kaczki solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, którą można wstawiać do piekarnika i wlej oliwę. Kiedy oliwa się rozgrzeje połóż piersi z kaczki, skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż piersi zaczną brązowieć. Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 6-7 minut, aby piersi się dopiekły. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę. Przekrój brzoskwinie na pół, następnie każdą połówkę podziel wzdłuż na 3 części.Na małej patelni z grubym dnem rozgrzej masło z cukrem na średnim ogniu. Mieszaj aż całość się skarmelizuje. Dodaj kawałki brzoskwini. Gotuj przez 5 minut, odwracając delikatnie aby ich nie uszkodzić. Wlej trochę wina i gotuj, aż sos się nieco zredukuje. W małym rondlu podgrzej jus gras, dodaj trochę słodkiego wina, gotuj przez minutę na wolnym ogniu, następnie przelej do ciepłego dzbanka. Pokrój w plastry piersi z kaczki. Ułóż liście gorczycy na talerzu, na nich połóż plastry mięsa i brzoskwini. Podawaj z jus gras.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.