Michael  Smith

(odc.130) zielone jajka na szynce


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.130)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.130) zielone jajka na szynce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 plastrów szynki dobrej jakości

8 jajek

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 czubata łyżka musztardy diżońskiej

4 cebulki dymki

posiekane

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

zielony barwnik spożywczy

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175°C. Natłuścić 4 ramekiny lub żaroodporne filiżanki. Wyłożyć je 2 plasterkami szynki, dociskając do ścianek naczynia tak, żeby szynka ściśle przylegała. Jajka wbić do dużej miski, dodać kwaśną śmietanę, musztardę, dymki, natkę pietruszki i pieprz. Wymieszać wszystko rózgą i wsypać mąkę i dodać pięć kropli zielonego barwnika spożywczego. Mieszkankę jajeczną wlewać do naczyń wyłożonych szynką. Tak przygotowane ramekiny układać w formie do pieczenia o wymiarach 20cm x 20cm. Do formy wlać gotującą się wodę na wysokość ½ ramekinów. Piec do czasu, aż jajka się zetną, około 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Przekąska z suszonych pomidorów
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#martik

27.05.2011 13:54


poznań

CYTUJ

A ile tej mąki trzeba tam wsypać?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.