Michael  Smith

(odc.130) niepowtarzalne muffiny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.130)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.130) niepowtarzalne muffiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 12 średniej wielkości muffinów





Suche składniki

1 szklanka pszennej mąki razowej, orkiszowej lub zwykłej

1 szklanka płatków owsianych, zmielonych w mikserze

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki mąki sojowej

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki zarodków pszenicy lub otrębów

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cynamonu



Granola

1/2 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki ziaren słonecznika lub innych

1/4 szklanki migdałów w słupkach lub innych orzechów

1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców



Mokre składniki

4 jajka

1 szklanka jogurtu, kwaśnej śmietany lub mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka oleju roślinnego

1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175°C. W dużej misce wymieszać suche składnik. Dodać do nich składniki granoli i wymieszać. W innej misce wymieszać mokre składniki. Mokre składniki przelać do suchych i kilka razy zamieszać, żeby składniki tylko się połączyły. Nie wolno przesadzić z mieszaniem, inaczej muffiny zrobią się zbyt twarde. Ciasto nakładać łyżką do natłuczonych foremek. Foremki można wyłożyć papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut, do czasu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie czysty i suchy.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#sweetdreadi

03.10.2011 11:51


warszawa

CYTUJ

A ja zapraszam na zielone muffiny pachnące miętą :
link do muffinów

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.