Curtis Stone

(odc.13) smażony dorsz z kurkami, puree ziemniaczanym i sosem z czerwonego wina


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.13) smażony dorsz z kurkami, puree ziemniaczanym i sosem z czerwonego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy z oliwek

4 grube filety z dorsza bez skóry (ok. 150 g każdy)

50g masła

150g kurek

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Aby przygotować ziemniaczane puree, włóż ziemniaki do dużego rondla i zalej wodą, tak aby przykryła wszystkie ziemniaki. Posól, przykryj i doprowadź do wrzenia. Jak woda zacznie się gotować zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedź, włóż z powrotem do rondla i wyłącz gaz. Przykryj czystą ściereczką, aby zaabsorbowała nadmiar wilgoci. W czasie gotowania się ziemniaków, wrzuć wszystkie składniki sosu na patelnię. Doprowadź do wrzenia, następni

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.