Jacques Pépin

(odc.13)makaroniki migdałowe z dżemem morelowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.13)makaroniki migdałowe z dżemem morelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (240 g) pasty migdałowej

¾ szklanki cukru

1 białko z bardzo dużego jajka

2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pastę migdałową i cukier przełożyć do malaksera. Ucierać przez 10-12 sekund. Dodać białko. Ucierać przez kolejne 6-8 sekund, aż powstanie gładka, kremowa masa. Nałożyć na blachę po 1 ½ łyżki masy makaronikowej. Z tej ilości masy powinno wyjść 12 sztuk. Zostawiać dużo miejsca między porcjami masy. Zwilżonymi palcami nacisnąć lekko wierzch masy, aby wyrównać powierzchnię. Piec makaroniki przez 20 minut, aż powierzchnia ciastek lekko się przyrumieni i popęka. Zdjąć z blachy i odłożyć na kratkę. Zostawić na 15 minut i łopatką zdjąć z kratki. Posmarować po 1 łyżeczce dżemu płaską stronę makaroników i przykryć drugim. Powtórzyć czynności z pozostałymi makaronikami. Powinno powstać 6 sztuk. Wierzch posypać kakao w proszku. Włożyć makaroniki do szczelnego pojemnika i do czasu podania trzymać w lodówce. Podawać po 1 makaroniku na osobę.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.