Makaroniki migdałowe z dżemem morelowym

Makaroniki migdałowe z dżemem morelowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pastę migdałową i cukier przełożyć do malaksera. Ucierać przez 10-12 sekund. Dodać białko. Ucierać przez kolejne 6-8 sekund, aż powstanie gładka, kremowa masa. Nałożyć na blachę po 1 ½ łyżki masy makaronikowej. Z tej ilości masy powinno wyjść 12 sztuk. Zostawiać dużo miejsca między porcjami masy. Zwilżonymi palcami nacisnąć lekko wierzch masy, aby wyrównać powierzchnię. Piec makaroniki przez 20 minut, aż powierzchnia ciastek lekko się przyrumieni i popęka. Zdjąć z blachy i odłożyć na kratkę. Zostawić na 15 minut i łopatką zdjąć z kratki. Posmarować po 1 łyżeczce dżemu płaską stronę makaroników i przykryć drugim. Powtórzyć czynności z pozostałymi makaronikami. Powinno powstać 6 sztuk. Wierzch posypać kakao w proszku. Włożyć makaroniki do szczelnego pojemnika i do czasu podania trzymać w lodówce. Podawać po 1 makaroniku na osobę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA