Jabłkowa granola

Jabłkowa granola
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.125)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 6 jabłek ulubionego gatunku
  • pozbawione gniazd nasiennych
  • pokrojone w kawałki
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • cynamonu lub ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Jabłka wymieszać z kardamonem, częścią syropu klonowego i rodzynkami. Przełożyć je do naczynia do zapiekania o wymiarach 20cm na 20 cm. W osobnej misce wymieszać płatki owsiane, migdały i ziarna słonecznika razem z resztą syropu klonowego, olejem i szczyptą soli. Dobrze wymieszać i równomiernie rozłożyć na jabłkach. Piec 1 godzinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA