Płonące kalmary

Płonące kalmary
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.124)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 8 kalmarów
  • umytych
  • osuszonych i pokrojone w krążki grubości 0,5 cm
  • 2 krople oleju sezamowego
  • kilka kropli ostrego sosu
  • kilka kropli sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na dużym ogniu, wlać olej. Kiedy jest mocno rozgrzany, wrzucić kalmary i smażyć, aż ich krawędzie zaczną się wywijać – jakieś 2 minuty. Wyłączyć palnik. Dodać olej sezamowy, ostry sos, sos sojowy, sok z limonki i kolendrę – dobrze wymieszać. Natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA