Michael  Smith

(odc.124) pasta z małżami i suszonymi pomidorami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.124) pasta z małżami i suszonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule

obrane i posiekane

1 seler naciowy

pokrojony

2 marchewki obrane i posiekane

8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

800 g puszka całych suszonych pomidorów

utrzeć na puree

1 łyżka suszonego estragonu

oregano lub bazylii

1 szklanka karczochów w oleju

odsączyć

1 szklanka oliwek Kalamata

1/2 szklanki odsączonych kaparów

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

ok. 2,2 kg oczyszczonych świeżych małży

solidnie wypłukanych

paczka ulubionego makaronu

 

 

Przygotowanie:


Duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek. Dodać cebule, selera, marchewki i czosnek. Smażyć do czasu, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Dodać pomidorowe puree, estragon, karczochy, czarne oliwki, kapary. Doprawić do smaku. Zagotować na wolnym ogniu, dorzucić małże. Szczelnie przykryć pokrywką i gotować, aż małże się otworzą. Wyłączyć palnik, małże pojedynczo wyłuskać ze skorupek. Po wyłuskaniu mięso małży z powrotem włożyć do bulionu. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Powtórnie podgrzać. Podawać z ulubionym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.