Michael  Smith

(odc.123) karmelowy dressing


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.123)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.123) karmelowy dressing
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1/2 szklanki octu jabłkowego

1/2 szklanki oliwy z oliwek

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wodę wlać do małego rondla. Na środku rondla usypać kopczyk z cukru. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania. Cukier się rozpuści, a syrop zacznie się gotować. Ostatecznie woda całkowicie wyparuje, pozostawiając w naczyniu czysty syrop cukrowy, który osiągnie temperaturę powyżej temperatury wrzenia wody i nabierze aromatu. Kiedy cukier zacznie lekko brązowieć, delikatnie poruszać rondlem kolistym ruchem, żeby zbrązowiał równomiernie. Gotować dalej do czasu, aż karmel osiągnie głęboki złotobrązowy kolor. Wyłączyć płomień i szybko, ale ostrożnie, wlać ocet, mieszając na gładką masę. Trzeba uważać, bo będzie pryskać. Wmieszać oliwę i przyprawy.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.