Michael  Smith

(odc.122) pomidorowy sos z oliwkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.122)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.122) pomidorowy sos z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 szklanek koktajlowych pomidorków

bez szypułek

4 cebule

obrane i pokrojone

1 główka czosnku

obrana i pokrojone

1 szklanka czarnych oliwek Kalamata

bez pestek i przekrojonych na pół

1 szklanka zielonych oliwek

bez pestek i pokrojonych w plasterki

1 łyżka suszonego tymianku

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania o wymiarach 22cm x 32cm. Dorzucić cebule, czosnek, oliwki, tymianek, sól z pieprzem i polać wszystko oliwą. Dobrze wymieszać i włożyć do piekarnika, żeby się powoli piekło przez około 1 godzinę. Sos będzie gotowy, kiedy się przypiecze, pomidory się skurczą, a całość będzie niesamowicie pachnieć. Gotowy sos podawać wymieszany z ulubionym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.