Michael  Smith

(odc.122) domowe gnocchi


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.122)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.122) domowe gnocchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże ziemniaki do pieczenia

3 jajka

delikatnie roztrzepane

3 szklanki mąki

sól morska i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki piec do miękkości przez około godzinę. Wyłuskać miąższ do dużej miski. Do ciepłych ziemniaków dodać jajka, 2 szklanki mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać i wyrabiać, aż powstanie ciasto. Dodać mąkę, jeśli ciasto okaże się zbyt klejące. Cała podana w przepisie ilość mąki może się okazać niepotrzebna, ponieważ ziemniaki różnią się wielkością i zawartością wody. Ważne jest, aby nie dodać za dużo mąki, bo wtedy gnocchi wyjdą za suche. Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części i uturlać z nich wałki 2,5 cm szerokości. Każdy wałek pokroić na 2,5 cm kawałki. Zagotować duży garnek hojnie osolonej wody. Gnocchi wrzucać na wrzącą wodę i pozwolić im się gotować około 2-3 minut, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi odsączyć i skropić oliwą z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.