Michael  Smith

(odc.121) kanapki z wyciąganą wieprzowiną


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.121)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.121) kanapki z wyciąganą wieprzowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na mieszankę przypraw do natarcia mięsa

4 czubate łyżki brązowego cukru

4 czubate łyżki słodkiej papryki

2 czubate łyżki granulowanego czosnku

2 czubate łyżki granulowanej cebuli

2 czubate łyżki mielonego pieprzu

2 czubate łyżki drobnej soli

2 czubate łyżki mielonego kminu rzymskiego

2 czubate łyżki mielonej kolendry

2 czubate łyżki suszonego oregano



Na marynatę

1 szklanka octu jabłkowego

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki mieszanki przyprawowej



Do grillowania

2,75 – 3,6 kg łopatki wieprzowej z kością

2 szklanki namoczonych wiórów



Mieszanka przyprawowa

Wszystkie przyprawy wsypać do słoika i potrząsając dobrze je wymieszać. Hojnie posypać nią wieprzowinę i wcierać w mięso do czasu, aż będzie dobrze pokryte. Mięso włożyć do lodówki na całą noc.



Marynata

Składniki marynaty dobrze wymieszać w małej misce.



Wieprzowina

Grill ogrodowy rozgrzać do wysokiej temperatury. Z jednej strony usunąć ruszt i umieścić tam garnek z namoczonymi wiórami i zamknąć pokrywę. Kiedy wióry zaczną się dymić, zmniejszyć temperaturę, aż osiągnie 120°C. Łopatkę położyć na grillu obok wiórów drzewnych. Zamknąć pokrywę i piec do czasu, aż mięso osiągnie wewnętrzną temperaturę 60°C, co zajmie kilka godzin lub więcej. W tym przypadku dłużej znaczy smaczniej. Od czasu do czasu trzeba będzie dokładać wiórów i eksperymentować, aby utrafić w temperaturę pod garnkiem, w którym będą stale dymiły. Gotową wieprzowinę ułożyć na dużej blasze do pieczenia i odstawić ją na kilka minut, żeby ostygła. Mięso rwać na kawałki dwoma widelcami lub po prostu palcami. Powinno pójść łatwo. Dodać kilka kropli sosu barbeque i wymieszać. Podawać z ziemniaczanymi bułkami i sałatką coleslaw z dużą ilością sosu barbeque.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.