Michael  Smith

(odc.120) smażone bataty


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.120)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.120) smażone bataty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plastrów boczku

pokrojonego na kawałeczki

2 bataty

obrane

pocięte na 2-3 cm. kawałki

morska sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 pęczek szczypiorku lub dymki drobno pokrojonej

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej duży, wytrzymały rondel lub teflonową patelnię do średnio wysokiej temperatury i dodaj boczek. Smaż, aż będzie chrupiący a następnie zbierz połowę tłuszczu i odcedź boczek. Postaw ponownie naczynie na ogniu i dodaj bataty. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron i zmiękną, wymieszaj je z boczkiem, szczypiorkiem i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.