Curtis Stone

(odc.12) schab pieczony


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.12) schab pieczony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mały pęczek tymianku

oberwane same listki

mały pęczek szałwi

oberwane i posiekane listki

1 łyżka grubej soli morskiej

1,5 kg schabu wieprzowego ze skórą

3 szalotki

podzielone na połówki

mąka do posypania

300 ml wywaru warzywnego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera wrzuć listki tymianku, szałwi, sól morską i zmiksuj na gładką pastę. Posmaruj nią wieprzowinę. Owiń luźno folią aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzej piekarnik do 240ºC. Do brytfanny włóż połówki szalotek, na nich połóż wieprzowinę i włóż na najwyższą półkę w piekarniku. Piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 190ºC i piecz przez 45 minut dopóki mięso nie osiągnie temperatury 75ºC. W międzyczasie przygotuj dauphinoise ze słodkich ziemniaków. Do rondla wlej mleko i śmietanę, dodaj liście laurowe, czosnek i szalotki. Całość podgrzej na małym ogniu. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułóż warstwami plasterki ziemniaków. Każdą warstwę ziemniaków przesyp startym serem i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przecedź mleko ze śmietaną i polej ziemniaki. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 40 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut aż ziemniaki nabiorą złotobrązowego koloru. Aby zrobić sos jabłkowy, do rondla wrzuć pokrojone jabłka, cukier, wlej trochę calvadosu i umieść na średnim ogniu. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Dodaj kilka kawałeczków masła i gotuj przez kolejne 5 minut. Kiedy mięso się już upiecze, przełóż je do ciepłego naczynia, w którym będziesz podawać. Odstaw w ciepłe miejsce, aby odpoczęło przez co najmniej 15 minut. Pokrój wieprzowinę w plastry i podawaj z dauphinoise ziemniaczanym i sosem jabłkowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.